måndag 1 april 2013

Vit modelleringschoklad

Jag har personligen inte hittat någonstans att köpa modellerings-choklad så därför har man ju varit tvungen till att göra det själv.
För er som inte vet så är detta alltså choklad som är som typ "playdough", det brukar även kallas för "candy clay".
Det är ju helt galet jäkla gott, och så lätt att arbeta med.

Jag har testat många olika recept och jag har testat hit och dit med olika choklader och olika mångder med vit sirap eller glucose. Och nu har jag äntligen hittat rätt så att man får en härlig deg som är lättarbetad.

Och den är inte så svår att göra heller, vilket alltid är ett plus.

Ingredienser:
  • 340 gram Vit choklad ( jag använder märket odense)
  • 116 gram glucose
Det är här viktigt att du väger ingredienserna för att det ska bli rätt.

Instruktioner:
Hacka din choklad och lägg den i en skål som du kan ha i mikron. I ett glas så mäter du upp glucosen.

Sedan kör du chokladen i mikron i 20-30 sekunders intervaller och tar ut och rör om lite i den. Här kan vi se hur det ser ut först efter att jag kört i sammanlagt ca 40 sekunder, och hur det sedan ser ut när jag kört i ca 65 sekunder. Det har börja smälta fint men är inte klart.
Det behövdes ca 20 sekunder till och sedan när jag rörde om så blev det så här jämt. Se till att inte värma för länge för då riskerar du att bränna chokladen.

Ställ chokladen åt sidan nu och värm glucosen i ca 20-30 sekunder så att den blir varm. Likadant här så får du inte köra för länge. Vi vill bara värma glucosen och inte få den het för då kan den bränna chokladen.

Blanda sedan ner glucosen i den smälta och fortfarande lite varma chokladen.
Du kommer ganska snabbt att känna att chokladen ändrar karaktär och bärjar bli stel men det är bara att fortsätta röra. Det är viktigt att all choklad kommer i kontakt med glucosen.
Så här kommer det att se ut när allt är blandat, detta tar endast ca 30-45 sekunder.
Häll sedan direkt upp smeten på plastfilm och plasta om, och tryck ut all luft.
Låt sedan modelleringschokladen vila i minst tre timmar i rumstemperatur, men du kan gärna lämna den över natten.

När den har vilat färdigt så är det bara att knåda ihop den till en jämn "deg".
Och sedan är den klar för användning och du kan nu göra någon typ av blomma eller figur eller vad du vill. Du kan också färga den om du vill men använd då geléfärger och inte de flytande hushållsfärgerna som finns i vanliga matvarubutiker.
Förvara modelleringschokladen gör du enkelt genom att lägga den i en lufttät plastpåse eller bunke, och sedan förvarar du den svalt och mörkt ex i skafferiet.
Om du plastar in den ordentligt och har den svalt i skafferiet så kan du förvara den ända upp till ett år. Men då måste du ha den lufttät.

Lycka till och ha det bäst!

/ Jonnha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar