måndag 8 april 2013

Fyra sorters småkakor

Dessa underbara småkakor är ju fantastiska med en kopp the när det regnar. Men att käka dem lite hur som helst och när som helst går ju också utmärkt:)
Och alla är dem lätta att göra, vilket är bra när man vill ha "småkakasfest".

BondkakorIngredienser/ instruktioner:
200 gram smör (rumstemperatur)
200 gram socker
305 gram sirap
350 fram vetemjöl
1 tsk bikarbonat
350 gram hackad oskalad mandel

  1.  Blanda smör, socker och sirap. 
  2. Sikta ner mjöl och bikarbonat och arbeta ihop till en deg.
  3. Arbeta in mandeln.
  4. Låt sedan degen vila i kylen i en timme.
  5. sätt ugnen på 190 C och ta ut degen och rulla till en rulle och skär sedan skivor ifrån den och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda sedan i ca 10-12 minuter tills dem är gyllenbruna.
Havrekakor med russin
Ingredienser/ Instruktioner:
160 gram smör (rumstemperatur)
150 gram socker
90 gram havregryn
100 gram vetemjöl
100 gram russin
0.5 tsk bikabonat

  1. Blanda smatliga ingredienser och plasta in degen och låt vila i kylen i ca 30 minuter. 
  2. Slå på ugnen på 180 C
  3. Ta ut degen och rulla små bollar som du plattar till och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut lite så lägg dem inte för nära varandra.
  4. Grädda dem gyllene i ca 12 minuter.
Mörka chokladkakor med mandel
Ingredienser/ instruktioner:
225 gram smör (rumstempererat)
60 gram florsocker
25 gram kako
300 gram vetemjöl
50 gram hyvlad mandel att rulla längderna i
  1. Blanda smöret, florsockret och kakao.
  2. Arbeta försiktigt in mjölet försiktigt så att inte degen blir överarbetad.
  3. kyl sedan degen i kylen i ca 1 timme.
  4. Rulla sedan ut degen till en rulle och rulla den i mandeln. och lägg rullen i frysen en stund.
  5. Slå på ugnen på 190 C
  6. Skär skivor av rullarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda kakorna i ca 10 minuter tills dem blivit gyllenbruna.
KolakakorIngredienser/ Instruktioner:
160 gram smör
130 gram socker
2 tsk vaniljsocker
70 gram sirap (ca 1/2 dl)
1 tsk bakpulver
320 gram vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 180 C.
  2. Blanda alla ingredienser till en deg.
  3. Rulla ut fyra stycken längder  och lägg två på varje plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda dem gyllenbruna i ca 15 minuter.
  5. Skär längderna i bitar direkt när de kommer ur ugnen.
Alla dessa kakor är oerhört goda och smälter härligt i munnen, och vissa av dem är också så där härligt sega.
Recepten är inte mina ska jag dock tillägga utan dem tillhör giganten Jan hedh.

Ha dé allihop!

/ Jonnha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar